CategoriesSavjeti i uputstva

Emir Redžić iz agencije BONUS NEKRETNINE objašnjava uticaj izgradnje auto puta (zenička dionica), na cijene stanova u Zenici.

Poslije zastoja, izazvanog pandemijom COVID-a, kupoprodaja nekretnina u Zenici i BiH se pokrenula, ali uprkos mnogim očekivanjima, cijena kvadrata nije padala.Cijena se zadržala, čak je došlo i do rasta oko 10 – 20%, kad su u pitanju stanovi.Međutim, ono što je najvećim dijelom uticalo na povećanje cijena stanova u Zenici u zadnje 4 godine jeste izgradnja auto puta kod Zenice.

Poslije zastoja, izazvanog pandemijom COVID-a, kupoprodaja nekretnina u Zenici i BiH se pokrenula, ali uprkos mnogim očekivanjima, cijena kvadrata nije padala.

Cijena se zadržala, čak je došlo i do rasta oko 10 – 20%, kad su u pitanju stanovi.

Međutim, ono što je najvećim dijelom uticalo na povećanje cijena stanova u Zenici u zadnje 4 godine jeste izgradnja auto puta kod Zenice.

Izgradnja auto puta je najveća državna investicija u zadnjih 20 godina, i za taj projekat su osigurana velika sredstva kako bi se realizovao. Država nije štedila, pa je tako projekat eksproprijacije koštao nekoliko desetina miliona maraka samo u Zenici.

Taj novac su dobili svi oni vlasnici nekretnina (kuća i zemljišta), kroz čija imanja je sada već prošao auto put.

Primjera je mnogo, gdje su vlasnici  za prosječnu kuću sa dunumom zemlje dobijali i po 200.000 KM, pa čak i za kuće koje nisu imale građevinsku dozvolu a nalazile su se na lokaciji koja je nužno trbala za gradnju auto puta.

Nakon što je završena eksproprijacija, vlasnici takvih eksproprisanih nekretnina su se dali u potragu za novim domom.

Ponuda nekretnina u Zenici je skromna, pa je u nedostatku  istih, cijena postojećih znatno više porasla od njihove stvarne vrijednosti.

Tako su se prodavali stanovi i kuće i do 35 % više od njihove stvarne vrijednosti.

Prodavci takvih nekretnina su trljali ruke, jer ni slutiti nisu mogli da će dobti tolike novce za svoja imanja, koja da su redovnim putem prodavali ne bi naplatili

Na rast cijena uticao je i priliv kapitala iz inostranstva od naše bh dijaspore.Primjetno je da su i naši državljani koji su privremeno ili trajno na radu u zemljama EU, dobrim dijelom uticali na rast cijena nekretnina.

Oni su kupovali stanove većinom u novogradnji, gdje cijena stana ide i do 2.400 KM sa PDV-om.

Tako je za kratko vrijeme u Zenici izgrađen veći broj novih zgrada, koje su se gotovo rasprodale u kratkom roku.

Također, na rast cijena nekretnina uticaj su imale i niske kamatne stope komercijalnih banaka, koje su se kretale od 2,5% – 3,89% za stambene hipotekarne kredite.

Bilo je i subvencija na kredite podignute kod državnih banaka.

Po ovom osnovu najviše su kupovali mladi ljudi  od 25 – 35 godina, a olakšavajući faktor je bila i Odluka Vlade kantona, da mladi do 35 godina koji prvi put rješavaju stambeno pitanje ne plačaju porez na promet nekretnine od 5%, koji se inače plača.

Dakle, vidimo više faktora koji su uticali na rast cijena nekretnina u Zenici.