CategoriesNekategorisano

Ne znam kako vi, ali kad mene boli zub, ja idem zubaru. Kad mi je pokvaren automobil, ja odem do automehaničara. Kad se trebam ošišati, odem kod frizera. Za pravni problem, obratim se odvjetniku. Zar ne bi bilo logično da ako želite prodati ili kupiti nekretninu, da se javite nekoj od agencija za nekretnine?

Kao što svaki drugi stručnjak u svom poslu, zubar, automehaničar, frizer ili odvjetnik, ima znanje i iskustvo, tako i Agencija za nekretnine ima znanje i iskustvo koje vam treba da se proda ili kupi nekretnina.

Ovdje neću govoriti o „agencijama“ koje rade iz kuhinje i iz kafića, nego o licenciranim i registrovanim agencijama koje svako može provjeriti.

Prije je bilo puno lakše prodati i kupiti nekretninu kada se gledao samo vlasnički list. Ako je vlasnički list bio čist, mnogi su prodavali i kupovali, jer je cijela procedura bila jednostavnija i manje zahtjevna.

Međutim kako je posao s nekretninama ponekad dosta kompliciran, rizičan i vrlo delikatan, ako ga sami želite odraditi, dovoljan je manji propust da imate problem i da vam se kasnije doslovno zakomplicira život.

Kako svi znamo da je kupovina ili prodaja nekretnine važan događaj u životu svakog čovjeka, važno je da se taj ozbiljan posao odradi kako treba.

Zato sada jedna agencija za nekretnine kao prvo mora imati licencu, što znači da obavezno mora imati najmanje jednog stručnog agenta koji ima položen državni stručni ispit za poslovanje nekretninama.  Zatim agencija mora naravno imati ured u kojem radi i prima stranke, te svakako mora imati pravnika s kojim radi. Svaki agent sa položenim ispitom ima široko znanje vezano za nekretnine. On je vrlo dobro upućen u prostorne planove, katastar, zemljišne knjige, poreze, financije, kredite, gradnju, ugovorne odnose, pravne procedure, te vrlo često mora biti i dobar psiholog.  Treba stalno pratiti promjene u zakonima vezanim za nekretnine. Agent mora biti educiran, pristojan, kulturan, pun samopouzdanja, treba suvereno vladati svim temama o nekretninama, te biti profesionalan u svakom smislu.

Moj savjet vlasnicima nekretnina je: pitajte lokalne ljude u mjestu gdje vam je nekretnina, koga bi vam mogli preporučiti, te tako krenite u odabir agencije za prodaju svoje nekretnine.  Raspitajte se uvijek o agenciji kojoj se obraćate, pogledajte malo preporuke, vidite koliko su prisutni u oglašavanju, te na kraju sami odlučite na temelju vlastite intuicije, da li im vjerujete i hoćete li im povjeriti svoju nekretninu u prodaju.

Ono što svaka  agencija radi za vas u početku je sljedeće:

  • dubinski provjerava dokumentaciju od nekretnine koju prodaje te vas upozorava na moguće nedostatke i rizike ako ih ima, bilo bi poželjno da vaša nekretnina ima čiste papire,
  • ukoliko vam nešto od dokumentacije nedostaje, agencija će vas upozoriti na to, te je moguće da neće uzeti vašu nekretninu u prodaju,
  • ako je sve u redu sa dokumentacijom, potpisuje se Ugovor o posredovanju, kojim vi ovlašćujete agenciju da oglašava vašu nekretninu i da vam dovodi kupce, gdje se između ostalog definiraju i podaci o proviziji,
  • posjećuje vašu nekretninu, fotografira je, zatim opisuje, prevodi, obrađuje slike, te postavlja na Internet,
  • iznosi svoje mišljenje o realnoj cijeni nekretnine koja se prodaje (jer su vlasnici često skloni napuhavanju cijena), te iznosi prednosti i nedostatke vezane za stanje nekretnine,
  • poznaje tržište nekretnina i angažira svoju mrežu kontakata,
  • ima uvijek svoje web stranice preko kojih oglašava nekretnine, te obično plaća još mnoge druge domaće i strane Internet portale za nekretnine gdje se nude nekretnine iz agencijske ponude,
  • dovodi samo ozbiljne kupce u razgledavanje, sve bez ikakve naknade,
  • vodi pregovore oko cijene.

Kada agencija za prodavce nekretnine pronađe kupca i kada je postignut dogovor oko cijene, agencija angažira notara za sastav i ovjeru Ugovora o kupoprodaji, vrši se isplata nekretnine, te se preuzimaju ključevi. Odlazi se do nekretnine gdje se radi primopredaja i upisuju se stanja brojila struje i vode. Ako je na nekretnini hipoteka banke, postupak je drugačiji, ali to sve odrađuje agencija ustaljenim postupkom.

Znači postoji red i procedura kako se što radi, sve u dogovoru sa kupcem i prodavcem.

Zatim agencija za vas radi drugi dio posla, a to je, uknjižba u zemljišne knjige, u katastar, prijava poreza, te prebacivanja svih režija na vaše ime.

Dakle agencija cijelo vrijeme štedi vaše vrijeme, savjetuje, koordinira, dogovara, sve u najboljem interesu i za prodavca i za kupca. Zato se naplaćuje provizija od koje agencija živi, prehranjuje porodicu, plaća sve troškove, doprinose, najmove, osiguranje, poreze …

Provizija se plaća agenciji isti dan kada se isplaćuje prodavac, dakle kod potpisivanja Ugovora ili Predugovora o kupoprodaji.

Provizija se ne plaća ako vam posrednik nije pronašao kupca.

Preporučujem svim prodavcima nekretnina da se sami ne upuštaju u ovaj delikatan posao, već da za to odaberu ljude koji su educirani, registrirani i odgovorni za taj posao.

Nekretnina koju prodajete više ne bi trebala imati sentimentalnu vrijednost nego bi se iz nje trebao izvući maksimum koji bi postigao za vas najbolju prihvatljivu cijenu, a o tome će se najbolje pobrinuti i to će sve za vas odraditi ovlašteni posrednik u prometu nekretnina.

Autorica: Jasminka Fišer Gavranović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *